3D-bilder

Jag har experimenterat i många år med med stereobilder, och datorn har blivit ett bra sätt att förmedla 3D-bilder på.

Parallell-seende
Man kan se bilder i 3D utan hjälpmedel om man har ett par bilder som är rätt tagna, och man har rätt teknik när man tittar på dem. Rätt teknik är att man tvingar ögonen isär och på så vis får höger öga att se höger bild och vänster öga att se vänster bild. Det låter kanske enkelt, men det kräver mer tid att träna in än någon besökare är villig att stanna kvar. Dessutom är det omöjligt med lite större bilder.

Kors-seende
Men det finns en listig variant.
Man lägger vänster bild till höger och tvärtom. Då får man istället dra ihop ögonen, och det är mycket lättare.
Alla kan väl titta lite "skelögt"! (pittögt på skånska :-)

Alltså, sitt mitt framför skärmen men inte alltför nära den. Titta på bilden under texten och skela en aning. Det är lätt att skela för mycket, då går bilderna förbi varandra. Käns det konstigt i ögonen så är det ingen fara, det är bara nyttig ögongymnastik.
När bilderna ligger precis över varandra så tror jag att en hel del av er som försöker lyckas att se en perfekt stereobild.

Man ser egentligen tre bilder, men koncentrera er på den mellersta. Det är viktigt att man håller huvudet vågrätt så testa att vicka en aning om det är svårt att få bilderna i läge. När man väl har fått bilden att fastna kan man titta runt på detaljer.

Om "yttebilderna" stör för mycket kan man skärma av dem med händerna. Håll händerna nära ansiktet, starta lite brett och för sedan in dem mot näsan.
När man tittar på 3D-bilder är det skärpa bara på den detaljen man tittar på, man kan alltså inte få skärpa på hela bilden samtidigt.(jag kallar även dubbelseende för oskärpa, utan att blanda in begreppen "konvergens" och "ackommodation")
Så fungerar vårt seende alltid, men vi är så vana vid det att vi inte tänker på det. Håll upp ett finger framför ansiktet när du läser denna texten och du ser två fingrar. Fixera blicken på fingret, och texten blir oläsbar. För att titta på 3D-bilder direkt gör man samma ögonrörelse som när man tittar på ett finger framför ögonen. (cross eyed)

Det är lättast att få bilden på plats om man koncentrerar sig på en framträdande detalj i bilden, och när den är skarp kan man låta blicken vandra runt i hela bilden.

Du kan, på bilden under, göra samma experiment som med fingret och skärmen. Titta på molnen precis ovanför Fee och du ser två Fee, titta på grässtrån i förgrunden och resten av bilden syns dubbel.
Detta gäller bara när man ser bilderna i 3D.

Testa gärna själv.